Při každé třetí kontrole restaurací zjistili loni hygienici na Vysočině porušení hygienických předpisů. Kontrol provozoven stravovacích služeb bylo v kraji 1067. Za porušení předpisů udělili hygienici 243 správních trestů. Celková výše uložených pokut byla 766.000 korun. Je to asi o 420.000 korun víc než v roce 2022, kdy bylo kontrol 811. Nižší počet kontrol i uložených trestů, kterých bylo 117, souvisel v roce 2022 podle mluvčí krajských hygieniků Jany Böhmové s tím, že na začátku roku ještě platila omezení spojená s covidem-19.
Mezi kontrolované provozy patří restaurace, kuchyně a kantýny pro zaměstnance, občerstvení, bufety a cukrárny, pevné i mobilní stánky, provozy stravování ve zdravotnictví a sociálních službách nebo výčepy.
Kontroluje se v nich hygiena provozu, podmínky skladování potravin, dodržování teplotního řetězce a sledovatelnosti potravin a pokrmů, osobní hygiena pracovníků či dodržování přijatých zásad správné hygienické a výrobní praxe. „Z provedených kontrol bylo téměř 23 procent se závadou," uvedl Zdeněk Novotný, ředitel odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání krajské hygienické stanice.
Kontrolovaných restaurací bylo loni 310 kontrolovaných, zjištěných porušení v nich 100. Po 41 porušeních zjistili hygienici ve stravovacích zařízeních pro zaměstnance a ve stáncích, kterých zkontrolovali 146. Kontrol v kuchyních a výdejnách pro zaměstnance bylo 245. Nejlépe dopadly kontroly v nemocnicích a sociálních službách. Bylo jich 85 a zjištěná porušení čtyři.
Pandemická opatření spojená s omezeným provozem stravovacích služeb se odrazila i na počtech kontrol v letech 2021 a 2020, kdy jich bylo 691 respektive 570. V roce 2019 udělali krajští hygienici kontrol 917.