Více než polovina vzorků točené zmrzliny kontrolované v květnu a červnu hygieniky na Vysočině byla nevyhovující. Zejména kvůli nadlimitnímu množství bakterie, které ale většinou nezpůsobuje akutní onemocnění.
Hygienici udělali pět kontrol v každém z okresů. Bez problémů byla zmrzlina na Havlíčkobrodsku. Prodejcům běžně za podobná pochybení hrozí několikatisícové pokuty. Uvedla to mluvčí krajské hygienické stanice (KHS) Jana Böhmová. Z 25 kontrolovaných vzorků nevyhovělo legislativním požadavkům 13.
Přesné závěry kontroly ani výši sankcí KHS neuvedla, protože kontrolní řízení ještě nebylo ukončeno, řekla Böhmová.
Hygienici kontrolovali především vanilkovou zmrzlinu, která se vyrábí nejčastěji. „Z 18 odebraných vzorků vanilkové zmrzliny jich 12 nevyhovělo legislativním požadavkům na mikrobiologickou kvalitu zmrzlin, tedy celých 66 procent. Laboratorní vyšetření u nevyhovujících vzorků prokázalo nadlimitní množství bakterií rodu Enterobacteriaceae, “ uvedl Zdeněk Novotný, ředitel odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání KHS.
Potíže může bakterie způsobit při specifických okolnostech, mezi které patří i vnímavost a imunita konzumenta. Rozhoduje také velikost infekční dávky.
Výsledky kontrol podle hygieniků svědčí o nedodržování hygienických zásad při výrobě zmrzliny a nedostatečném čištění a dezinfekci zmrzlinového stroje nebo pomůcek.
Hygienici se při kontrolách zaměřili na stánkový prodej točené zmrzliny vyráběné takzvaně za studena smícháním práškové směsi s vodou.